Digitalni dermatoskop na Odjelu za dermatologiju i venerologiju

Digitalni dermatoskop na Odjelu za dermatologiju i venerologiju

Na Odjelu za dermatologiju i venerologiju Opće bolnice Virovitica nabavljen je digitalni dermatoskop s pripadajućim kolicima, visoko sofisticirani uređaj  koji omogućava praćenje sumnjivih madeža te brže i preciznije  uočavanje zloćudnih procesa na koži. 


„Promjene na madežima poput nepravilnih rubova, asimetričnihoblika i sl., do sada smo pratili tzv. manualnim dermatoskopom  kojim se mogu promatrati samo pojedinačne promjene i koji nije toliko precizan kao digitalni dermatoskop koji omogućava dubinsku analizu strukture, oblika i boje madeža. Uz to što će nabava novog digitalnog uređaja djelatnicama Odjela za dermatologiju i venerologiju  olakšati posao, to je puno preciznija metoda za praćenje osoba s mnogobrojnim madežima i sličnim pigmentnim promjenama i vrlo brzo se mogu uočiti zloćudne promjene. Fotografije promjena se pohranjuju pa je njihov razvoj moguće kontinuirano pratiti“ ističe voditeljica Odjela za dermatologiju i venerologiju Opće bolnice Virovitica Stela Žukina, dr.med.
Napominje da je pojavnost melanoma, jednog od najmalignijih tumora, u posljednje vrijeme u porastu te da je rano dijagnosticiranje te zloćudne bolesti ključno u njegovu liječenju. 
 „Među našim pacijentima na godinu otkrijemo 5 do 8 uznapredovalih melanoma, no često otkrivamo  promjene u ranoj fazi kada se odstranjivanjem madeža koji se počeo mijenjati ili  nove promjene na koži,  primijeti početak zloćudnog procesa. Upravo  digitalni dermatoskop služi tome da bi se takve promjene lakše uočile  te da bi se zloćudna promjena odstranila u ranoj fazi razvoja“ naglašava dr. Žukina. 
Sanacijska upraviteljica Opće bolnice Virovitica dr.sc. Marijana Živko, dr.med. ističe da je smrtnost od melanoma u Hrvatskoj gotovo dvostruko veća od prosjeka Europske unije, a razlog je u većini slučajeva, kasno otkrivanje bolesti. „Nabavom digitalnog dermatoskopa na Odjelu za dermatologiju i venerologiju  osigurali smo najmoderniju dijagnostiku u otkrivanju zloćudnih promjena na koži i time stvorili uvijete za rano otkrivanje bolesti, što će svakako pridonijeti i  sigurnijem  izlječenju“  kazala je dr. Živko. 

 • JAVNI POZIV ZA SUFINANCIRANJE KAMATA NA STAMBENE KREDITE
  JAVNI POZIV ZA SUFINANCIRANJE KAMATA NA STAMBENE KREDITE
  Opširnije
 • Prijava djeteta putem e-Građana
  Prijava djeteta putem e-Građana
  Opširnije
 • Odluka o izboru kandidata za radno mjesto radnik na razvoženju hrane 2
  Odluka o izboru kandidata za radno mjesto radnik na razvoženju hrane 2
  Opširnije
 • Odluka o poništenju odluke o izboru kandidata
  Odluka o poništenju odluke o izboru kandidata
  Opširnije
 • Odluke o izboru kandidata za specijalizacije po Natječaju od 8. studenog 2019. godine
  Odluke o izboru kandidata za specijalizacije po Natječaju od 8. studenog 2019. godine
  Opširnije

Tagovi