Humanitarna akcija

Humanitarna akcija "Zaklada Ana Rukavina"

U Virovitici je 17. veljače 2007. godine, u organizaciji Opće bolnice Virovitica, Virovitčko-podravske županije i grada Virovitice, održana ulična akcija zaklade "Ana Rukavina" i Hrvatske udruge leukemija i limfoma vezano za upis u Registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži. Upsan je 431 građanin.

U povodu te velike humanitarne akcije "ŽELIM ŽIVOT", u vijećnici Virovitičko-podravske županije je 14. veljače 2007. godine održana tiskovna konferencija na kojoj je, uz predstavnike organizatora, bio nazočan i doc.sr.sc. Mirando Mrsić, dr. med., specijalista hematolog koji je liječio Anu Rukavina i koji je započeo nacionalnu kampanju reorganizacije Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži u RH.

Na samoj akciji bila je nazočna majka pokojne Ane Rukavina, gospođa Marija Rukavina, koja se tom prilikom obratila svim slušateljima Radio-postaje Virovitica.
Zahvaljujemo svim ljudima dobre volje i dobra srca koji su se odazvali akciji «ŽELIM ŽIVOT», upisali se u Registar potencijalnih darivatelja koštane srži i time potvrdili svoju humanost i nesebičnost u pomaganju drugima.
Zahvaljujemo svim sponzorima koji su pripomogli u organizaciji akcije "Zaklada Ana Rukavina"

OPĆA BOLNICA VIROVITICA
VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA
GRAD VIROVITICA
INFORMATIVNI CENTAR VIROVITICA
FRANJEVAČKI SAMOSTAN
CRVENI KRIŽ-GRADSKO DRUŠTVO VIROVITICA
GRAFOPROJEKT
GRAFOTISAK
SILOSI D.O.O.
RESTORAN «MFM»
KAVANA «NOVA»
DJEČJE VRTIĆ «CVRČAK» IZ VIROVITICE
KUC IZ VIROVITICE
FLORA D.O.O.
GRAFIT-SITOTISARSKI OBRT
LIONS KLUB «VEREUCHA»
ALIBI-UGOSTITELJSKO TRGOVAČKI OBRT
PLAVI JADRAN


O REGISTRU I DARIVANJU KOŠTANE SRŽI:

Transplatacijom koštane srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. Registar koštane srži potreban je onim bolesnicima koji nemaju donora u užoj obitelji.
Oni pacijenti kojima je potrebna nesrodna transplatacija umiru ako ne pronađu odgovarajućeg donora. Poklapanje dva organizma, donora i primatelja, u slučaju transplatacije koštane srži mora biti stopostotno. Zato su najčešći i najizgledniji donori članovi uže obitelji, ali vjerojatnost da bolesniku odgovara koštana srž krvnog brata ili sestre je samo 25 %.

Svi registri koštane srži skupljeni su u Europsku, odnosno Svjetsku banku koštane srži. To znači da, ako se upisani u registar, možete spasiti život ne samo nekom čovjeku u vašem gradu ili zemlji, već bilo gdje na svijetu. Vrlo je teško pronaći donora i vjerojatnost da jedan organizam 100% odgovara drugome je 1:100.000.

Hrvatski pacijenti svoje donore obično traže u njemačkom registru koštane srži.

Tko i kako može postati donor?

Donor može postati čovjek do 18-55 godina koji ne boluje od teških bolesti (poput kardiovaskularnih, zaraznih i sl.) Da biste postali potencijalni donor, morate potpisati pristanak, nakon čega se uzima uzorak krvi (oko 7 ml) u epruvetu i pohranjuje se u laboratoriju za tipizaciju tkiva. Ostavljate ime, prezime, adresu i kontakt, ali vaše ime ima samo centar za tipizaciju tkiva u KBC Zagreb.

U registru se vodite pod šifrom. DAKLE, BITNO JE REĆI: ne morate dati srž da biste ušli u registar. Morate DATI KRV. Jednom kad ste ušli u registar, postali ste potencijalni donor. Ukoliko se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i vi (engl. HLA), kontaktirat će vas Centar za tipizaciju tkiva i ponovo vas pitati pristajete li na donaciju.

Donacija koštane srži znači dati:
1. ili KOŠTANU SRŽ- ona se uzima iz kosti zdjelice U OPĆOJ ANESTEZIJI.
2. ili PERIFERNE MATIČNE STANICE - to su stanice koje se nalaze u vašem krvotoku a imaju veliku moć samoobnavljanja. Iz vašeg tijela uzimaju se postupkom LEUKOFEREZE. To je postupak odvajanja perifernih matičnih stanica iz cirkulacije davatelja. Aparat za leukaferezu sličan je dijalizatoru. Krv davatelja iz jedne ruke odlazi u aparat, centrifugira se i odvajaju se matične stanice, dok se ostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u cirkulaciju davatelja. Postupak se BEZBOLAN i NEMA POTREBE ZA ANESTEZIJOM.

Za osobu kojoj dajete srž svejedno je na koji je način dajete, uzimanjem srži iz zdjelice ili odvajanjem perifernih matičnih stanica. Odluka je VAŠA.

ŠTO TOČNO TREBATE UČINITI:

-dati krv: Na licu mjesta, dajete oko 7ml krvi. Postupak obavlja educirano medicinsko osoblje iz Centra za tipizaciju tkiva KBC-a Rebro. Higijenski uvjeti isti su kao da dajete krv u bolnici.

-dati osobne podatke:Ime, prezime, adresa i broj telefona, kako bi vas Centar za tipizaciju u slučaju potrebe mogao kontaktirati.

ŠTO STE POSTIGLI UPISOM U REGISTAR:

-postali ste potencijalni spasitelj tuđeg života

Postati potencijalni donor koštane srži zaista znači potencijalno spasiti nečiji život. I ne samo u Vašem gradu i Vašoj zemlji. Europski i svjetski registri sakupljeni su u Svjetsku, odnosno Europsku banku koštane srži. Možda će baš Vaša koštana srž moći spasiti život nekoga koga nikada niste vidjeti, u zemlji u kojoj nikada niste bili.

-niste ugrozili svoj život

Darivanje koštane srži NE MOŽE ugroziti život donora. Koštana srž se iz tijela donora vadi tek ako se pokaže da se 100% podudara s organizmom primaoca. Biti u registru znači HTJETI I MOĆI spasiti nečiji život. Ako odlučite da biste jednoga dana htjeli spasiti nečiji život, učinili ste jako puno za zaista hrabre ljude koji se za preživljavanje bore na najteži mogući način.

ZAŠTO BISTE HTJELI BITI DONOR:

Ako Vaš argument nije taj da želite pomoći nekom drugome da spasi život, nemojte zaboraviti koliko život može nepredvidljiv. Sutra i Vi možete biti bolesnik kojem će trebati koštana srž.

Ovaj registar bit će na korist svima nama, jer ova se bolest ne događa nekom drugom, već se može dogoditi i Vama, Vašem djetetu, Vašem članu obitelji ili prijatelju. Ovo činimo za društvo i druge, ali i za sebe. Ana Rukavina pokazala nam je što to znači biti human i velikodušan. Slijedite njen primjer.izvor: HESinfo

 • Odluka o izboru kandidata za radno mjesto prvostupnik sestrinstva - pripravnik
  Odluka o izboru kandidata za radno mjesto prvostupnik sestrinstva - pripravnik
  Opširnije
 • Odluka o izboru kandidata za radno mjesto prvostupnik medicinsko laboratorijske dijagnostike - pripravnik
  Odluka o izboru kandidata za radno mjesto prvostupnik medicinsko laboratorijske dijagnostike - pripravnik
  Opširnije
 • Javni poziv za stručno osposobljavanje
  Javni poziv za stručno osposobljavanje
  Opširnije
 • Natječaj za specijalizacije 112019
  Natječaj za specijalizacije 112019
  Opširnije
 • Odluka o izboru kandidata za radno mjesto medicinska sestra medicinski tehničar - pripravnik
  Odluka o izboru kandidata za radno mjesto medicinska sestra medicinski tehničar - pripravnik
  Opširnije

Tagovi