Na Odjelu za radiologiju OB Virovitica uskoro novi digitalni mamograf

Na Odjelu za radiologiju OB Virovitica uskoro novi digitalni mamograf

Završen je postupak javne nabave, a novi digitalni mamografski uređaj trebao bi na Odjel za radiologiju Opće bolnice Virovitica stići do kraja ove godine. Uređaj najnovije tehnologije predstavlja velik napredak u dijagnostici jer daje precizniju sliku i kvalitetniji prikaz promjena na tkivu, uz puno nižu dozu zračenja.

"Na odjelu za radiologiju mjesečno se napravi dvjestotinjak mamografija, uređaj koji sada koristimo star je više od 10 godina, riječ je o klasičnom uređaju pa sve snimke moramo dodatno digitalizirati i takav način rada ne zadovoljava trenutne dijagnostičke standarde. Zbog toga je nabava novog digitalnog mamografskog uređaja izuzetno važna jer će nam, među ostalim, omogućiti bolje i lakše dijagnosticiranje" kazala je voditeljica Odjela za radiologiju Ljiljana Pavošević, dr.med.

Vrijednost novog mamografa je 1,3 milijuna kuna, a financiran je iz dijela dobiti Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, namijenjenog za razvoj i obavljanje zdravstvene djelatnosti zdravstvenih ustanova. "Uređaj koji nabavljamo ima mogućnost nadogradnje s tomosintezom koja osigurava 30 do 40% veću preciznost u ranom otkrivanju raka dojke zbog kvalitetnijeg prikaza promjena u tkivu dojke. Takvom nadogradnjom, koju ćemo, nadam se, osigurati u dogledno vrijeme, pacijenticama ćemo pružiti još kvalitetniju dijagnostiku" naglasila je dr. Pavošević.

U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli oko 2 i pol tisuće žena. Mamografskim pregledima u virovitičkoj bolnici rak dojke se u redovnom programu otkrije kod 60 žena godišnje. U sklopu Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke otkrije se još tridesetak slučajeva te zloćudne bolesti, pa preventivni mamografski pregledi imaju izuzetnu važnost u ranom otkrivanju bolesti i sprječavanju smrtnosti.

"Nabavom novog digitalnog mamografa nastavljamo ulaganja kojima je cilj poboljšanje zdravstvenih usluga u našoj bolnici. Samo ove godine u tu svrhu ulažemo gotovo 4,5 milijuna kuna, uz mamograf, nabavljeni su video stupovi za kolonoskopiju i gastroskopiju, visokosofisticirani 3D/4D ultrazvučni uređaj za ginekološki odjel, a uskoro će početi i energetska obnova jednog dijela bolnice. Također, u tijeku je postupak javne nabave za opremanje nove bolničke zgrade čija je vrijednost 33,3 milijuna kuna" kazala je sanacijska upraviteljica Opće bolnice Virovitica dr.sc. Marijana Živko, dr.med.

 • Natječaj za zapošljavanje doktora medicine
  Natječaj za zapošljavanje doktora medicine
  Opširnije
 • Odluka o izboru kandidata za radno mjesto dr. med. spec. neurologije
  Odluka o izboru kandidata za radno mjesto dr. med. spec. neurologije
  Opširnije
 • OBAVIJEST o načinu rada Opće bolnice Virovitica za vrijeme pandemije KORONA virusa
  OBAVIJEST o načinu rada Opće bolnice Virovitica za vrijeme pandemije KORONA virusa
  Opširnije
 • Hrvatska komora medicinskih sestara donijela nove odluke zbog pandemije koronavirusom
  Hrvatska komora medicinskih sestara donijela nove odluke zbog pandemije koronavirusom
  Opširnije
 • Odgoda predavanja trajnog usavršavanja za medicinske sestre
  Odgoda predavanja trajnog usavršavanja za medicinske sestre
  Opširnije