Zaustavimo glaukom - 08.03. provjerite vrijednost očnog tlaka bez narudžbi i uputnice

Zaustavimo glaukom - 08.03. provjerite vrijednost očnog tlaka bez narudžbi i uputnice

Odjel za oftalmologiju i optometriju Opće bolnice Virovitica i ove godine u sklopu Svjetskog tjedna glaukoma provodi akciju „Zaustavimo glaukom“  te poziva sve koji žele provjeriti vrijednost očnog tlaka da to učine 08. ožujka od 09:00 do 13:00 sati.  Za preglede, koji će se obavljati u Ambulanti Odjela za oftalmologiju i optometriju, nije potrebna uputnica niti naručivanje.


Cilj akcije, koja se od 06. do 12. ožujka održava u 21 hrvatskom gradu,  je upozoriti na važnost ranog prepoznavanja bolesti jer je oštećenje vida nastalo zbog glaukoma nepovratno.  Glaukom je  prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu.  Zbog posljedica te bolesti slijepo je 4,5 milijuna ljudi, a očekuje se da će do 2020. godine taj broj narasti na 11,2 milijuna.  U razvijenim zemljama u više od 50% oboljelih bolest nije na vrijeme prepoznata ni liječena, a u nerazvijenim zemljama taj je broj veći od  90%.
Riječ je o bolesti vidnog živca koji povezuje oko i mozak, a najčešće nastaje kao posljedica poremećenog normalnog protoka tekućine kroz oko.  Zbog zadržavanja previše tekućine u oku, raste očni tlak, a ukoliko je visok duže vremena,  zbog pritiska na živčana vlakna vidnog živca, može doći do njihovog propadanja i oštećenja vidnog polja. Takvo stanje naziva se glaukomom.
Uz povišen očni tlak, važan čimbenik za razvoj glaukoma je i životna dob. Najčešće se pojavljuje nakon 40. godine, a njegova pojavnost raste s godinama. Zbog toga bi sve osobe koje dolaze na pregled zbog prvih naočala, uglavnom nakon 40. godine života, trebale kontrolirati očni tlak i učiniti pregled očnog živca. 
Glaukom je moguće na vrijeme prepoznati i  liječiti. Odazovite se, stoga, akciji Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Hrvatskog oftalmološkog društva i Opće bolnice Virovitica, provjerite svoju vrijednost očnog tlaka i sačuvajte vid!
 

 • JAVNI POZIV ZA SUFINANCIRANJE KAMATA NA STAMBENE KREDITE
  JAVNI POZIV ZA SUFINANCIRANJE KAMATA NA STAMBENE KREDITE
  Opširnije
 • Prijava djeteta putem e-Građana
  Prijava djeteta putem e-Građana
  Opširnije
 • Odluka o izboru kandidata za radno mjesto radnik na razvoženju hrane 2
  Odluka o izboru kandidata za radno mjesto radnik na razvoženju hrane 2
  Opširnije
 • Odluka o poništenju odluke o izboru kandidata
  Odluka o poništenju odluke o izboru kandidata
  Opširnije
 • Odluke o izboru kandidata za specijalizacije po Natječaju od 8. studenog 2019. godine
  Odluke o izboru kandidata za specijalizacije po Natječaju od 8. studenog 2019. godine
  Opširnije

Tagovi